Hoeveel zout eet ik?

We horen veel over zout zeker nu we de nieuwe schijf van vijf hebben maar hoe weet je hoeveel zout je per dag eet en hoeveel zout ik voldoende of te veel.

 

De gemiddelde inname per dag is 6 gram, helaas krijgt 85% van de Nederlanders te een kilo zout te veel per jaar. Dit komt vaak door dat men niet weet waar zout allemaal in zit. 

Waarom eten we zout.

Zout is belangrijk voor zenuwprikkelgeleiding, seintjes vanuit je hersenen die bijvoorbeeld spieren opdracht geven je arm omhoog te tillen, en het samentrekken van spieren. Daarnaast is zout van belang bij de vochtbalans in je lichaam en speelt het een rol bij de regeling van de bloeddruk.

Gevolgen van te veel zout.

In principe krijgen we meer zout binnen dan we nodig hebben. 75 procent van al het zout dat je per dag binnenkrijgt, komt van bewerkte producten, 15 procent wordt toegevoegd aan het eten tijdens het koken en slechts 10 procent komt van onbewerkte, natuurlijke producten.

 

Zout wordt in je lichaam door je nieren gefilterd en komt dan in het bloed terecht. Als je te veel zout in je lichaam hebt, wordt je bloedzoutgehalte hoger. De verhouding vocht/zout is dan uit evenwicht.

 

Hierdoor krijg je dorst, waardoor je meer gaat drinken. Dit zorgt ervoor dat de verhouding vocht/zout weer in evenwicht komt. Je nieren zorgen ervoor dat het extra vocht samen met het zout wordt afgevoerd.

Bron: nier stigting en gezondheidsnet