Hoe werkt acupunctuur

Acupunctuur is een behandelmethode vanuit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) die voor verschillende klachten en kwalen kan worden ingezet.

 

Door middel van zeer dunnen naalden (0.25-0.33 mm) wordt een acupunctuur punt met een juiste en vaak pijnloze techniek gestimuleerd waardoor de harmonie  in het lichaam kan wordt herstelt. 

Tijdens de behandeling kan je een gevoel van warmte, lichte druk of het gevoel van stroom ervaren. Dit is de Qi die gestimuleerd wordt door de naald waardoor er (extra) beweging van Qi ontstaat.

 

Acupunctuur punten liggen op meridianen, dit zijn energie banen in het hele lichaam die verbinding maken met elkaar en met ons orgaansysteem.  Je zou de meridiaan kunnen zien al de snelweg van de Qi. 

De Qi

Qi is een begrip dat je waarschijnlijk wel eens eerder hebt gehoord, sommige schrijven het ook wel als Chi maar wat is Qi nu eigenlijk? Dat antwoordt is heel makkelijk, Qi is namelijk alles. 

 

Qi bestaat in verschillende vormen. Het is de energie in ons lichaam waardoor we kunnen bewegen sporten en focussen. Qi is ook onze weerstand die ons lichaam helpt om gezond te blijven of om ziektekiemen uit te roeien wanneer het toch ons lichaam binnendringt.

Maar Qi is ook beweging, zonder Qi beweegt niks in ons lichaam, denk aan je hart dat Qi nodig heeft om de kracht te hebben om te bewegen waardoor het bloed in ons lichaam wordt rond gepompt.

 

Qi kan ook stagneren, bijvoorbeeld wanneer je veel stress hebt of meer energie verbruikt dan dat je hebt. Op dit soort moment wordt je vaak moe en krijg je pijn in je lichaam. Als je lichaam in balans is zal dit zichzelf met wat rust herstellen maar wanneer je lichaam hiertoe niet in staat is ontwikkel je vaak klachten die niet vanzelf overgaan en soms zelf chronisch worden.

 

Met acupunctuur kan je deze stagnatie in beweging brengen waardoor de pijn verminderd of zelf verdwijnt. Je energie (de Qi) gaat beter door je lichaam stromen waardoor je lekkerder in je vel zit.

Met acupunctuur kan je ook de orgaan Qi stimuleren, bijvoorbeeld wanneer het probleem dieper in je lichaam zit, denk aan overgangsklachten, maag en darm problemen of vermoeidheid. In sommige gevallen is acupunctuur niet voldoende en zal je het lichaam van binnen uit moeten voeden en stimuleren met kruiden. 

De behandeling

Voor de behandeling bespreken we de klachten tijdens het intake gesprek. In dit gesprek kijken we naar je klacht en de oorzaak van deze klacht. Dit  doen we door middel van verschillende vragen en een tong en pols diagnose.

 

Daarna wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld en leg ik je uit wat we gaan doen.

Afhankelijk van het behandelplan zal je wat kleding uitdoen of de huid zichtbaar maken door wat kleding te verschuiven. Zodra de naalden geplaatst zijn wordt altijd bedek met handdoeken. 

Het aantal naalden kunnen verschillend zijn per behandeling. Omdat de meridianen over het hele lichaam lopen kan het zijn dat er naalden op plekken worden gezet die je niet verwacht. bijvoorbeeld bij rugpijn kan het zijn dat er naalden rond de enkels worden geplaatst.

 

Levensstijl en voeding speelt vaak een belangrijke rol bij het ontstaan of niet verbeteren van een klacht. Daarom geef ik je vaak ook een advies mee voor thuis. Dit kan gaan over beweging, bewustzijn en/of voeding. 

 

De frequentie van de behandeling en het aantal behandelingen hangt af van de onderliggende oorzaak van je klacht. Vaak wordt er in het beging frequent behandeld om zo de doorstroming van de Qi in beweging te houden dit kan 1 of 2 keer per week een behandeling zijn, naarmate het beter gaat zullen we de behandel frequentie vergroten naar 1 keer in de 2 weken en tot slot eens per maand.

Soms kan het zijn dat iemand al na 1 of 2 behandelingen drastisch verschil merkt maar dit is zeker niet altijd het geval. In andere gevallen kan het zijn dat de acupunctuur een oplossing is om je klacht dragelijk te maken en blijf je de behandeling bijvoorbeeld eens in de maand bij houden.

Het behandeltraject is dan ook  zeer persoonlijk en per klacht en persoon verschillend. 

 

Wanneer acupunctuur niet de beste oplossing is voor jou klacht zal ik altijd samen met je kijken naar een andere therapeut die je wel zou kunnen helpen. Ook wanneer het een specifieke klacht is kan het zijn dat ik je doorverwijs naar een therapeut die meer ervaring heeft met jouw klacht. 

 

 

"Ook met weinig 

naalden kan

acupunctuur

effectief zijn"

 

 

Bang voor naalden

Als je het niet zo hebt op naalden is het logisch dat acupunctuur niet jouw eerste keus is maar soms heb je alles al geprobeerd en is dit de laatste optie die je nog hebt. Of je hebt al zoveel goede verhalen om je heen gehoord waardoor je het toch een kans wilt geven. 

 

Geef tijdens de intake aan dat je naalden niet zo prettig vind dan houd ik hier rekening mee tijdens het samenstellen van de behandeling. Ik zal bijvoorbeeld de meest gevoelige punten niet prikken en wat minder naalden zetten of misschien zelfs maar 1 of 2 punten kiezen. Op deze manier kan je wennen aan de behandeling en wanneer jij zover bent kunnen we in overleg in een vervolgbehandeling nog iets uitbreiden met het aantal naalden. 

Ook met weinig naalden kan acupunctuur effectief zijn. Het is dus niet altijd nodig om veel naalden te zetten.  

 

Naast acupunctuur kan het zijn dat Tuina therapie een betere optie is voor jouw klacht of als alternatief in plaats van acupunctuur of wel kan ik met Tuina het gebruik van de naalden reduceren en alleen de hoog nodig naalden plaatsen en de rest masseren. 

(Tuina therapie is een Chinese massage therapie die wordt uitgevoerd met typerende massage technieken waardoor de stroming van Qi en bloed in ons lichaam wordt gestimuleerd. Hierdoor werkt Tuina met name goed bij klachten in de spieren)

Dry neelding

Acupunctuur kan je niet vergelijke met dry needling. Vaak is dry needling vele malen gevoeliger maar zeker niet altijd effectiever dan acupunctuur. Dry needling wordt vooral toegepast op de spiergroepen waardoor de werking van de behandeling beperkt is.

Door het gebruik van acupunctuurpunten behandel je niet allen de spier die pijn doet maar ook de meridiaan die helpt bij de beweging van de Qi in ons lichaam waardoor de behandeling langer doorwerkt.

 

Heb je een negatieve ervaring met dry neelding en houd je dit tegen om acupunctuur te overwegen? Bespreek dit gerust tijdens de intake, ik zal hier dan extra rekening mee houden tijdens het samenstellen van de behandeling.

 

 

Medische verklaring voor acupunctuur

In die filmpje vind je een leuke en duidelijke uitleg over hoe acupunctuur werkt in ons lichaam volgens de westerse visie.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0